RSS

Duyduk duymadık demeyin!

14 Mar

  

  Duyduk duymadık demeyin!

  Duyanlar duymayanlara söylesinler!

   Hani şu milli çizgi filmimiz ”Pepee” var ya… İşte o çizgi filmin sinema filmi çıkacakmış. Hem de üç boyutlu. Tek boyutlusuna tahammül edemeyen benim ve benim gibiler için nasıl önemli bir haber değil mi? Şükür ki Oğuz seyretmeyi bırakalı uzun zaman oldu.

   Bu arada öğrendim ki; ” Pepe” Anadolu’da konuşma zorluğu çeken kişiler için kullanılır, Pepe Ali – Pepe Mehmet denilirmiş. Karakterin yaratıcısı Ayşe Hanım ve ekibi lakabın sonuna bir -e daha ekleyerek ” Pepee ” adını bulmuşlar. Bakın aklıma ne geldi;  çizgi filmi ekranda görür görmez can havliyle, kanalı değiştirebilmek için kumandayı bulana kadar dilimin tutulması bundan olamaz mı? Sesini duyduğumda ” Pepe ” olup kalakalıyorum. Hele o halay çekişleri, türkü söyleyişleri falan yok mu; tüm kültürel geçmişimizden soğuyorum.

   Desenize keşke yalnızca çizgi filmler karşısında pepe olup, konuşmakta zorlansak!  Gerçi biz bu evreyi atlatmışız. Ki şimdi Yüce Google a sordum biz ‘’Demans ‘’ olmuşuz. Demans belirtileri nedir? ( miş )

1) Unutkanlık: demanslı kişiler esas olarak yakın zamanda gerçekleşen olayları, biraz önce ne söylendiğini, ne yapmak üzere olduklarını unuturlar.

2) Oryantasyon sorunları: demanslı bir kişi kolaylıkla yolunu kaybeder.

3) Plan yapma ve ileriyi düşünme zorluğu.

4) Düşünme bozuklukları: demanslı kişiler konuşma güçlükleri ve hesap yapma güçlükleri yaşarlar.  

5) Değişen karakter özellikleri: davranış bozuklukları görülür. Demanslı kişiler ajitedir, çoğu zaman geceleri huzursuz, bazen kuşkucu ya da saldırgandır.

Sizce de belirtilerin çoğunu taşımıyor muyuz toplumca?

ÖZGÜR TAMŞEN YÜCEDAL

 
6 Yorum

Yazan: 14 Mart 2012 in GENEL, İNSANOĞLU

 

Etiketler: , , , , ,

6 responses to “Duyduk duymadık demeyin!

  1. guguk kuşu

    14 Mart 2012 at 10:06

    😀 bende sadece 1 ve 3 var….
    yırttım mı ne dersin?

    Beğen

     
    • ouzelf

      14 Mart 2012 at 10:23

      Süpersin! Bu da kanıtlıyor ki; seninle biraraya gelip voltranı oluşturabiliriz. Sevgiler…

      Beğen

       
  2. guguk kuşu

    14 Mart 2012 at 13:05

    gelelim pepee ye 2 yaşında bir kızım var ister istemez pepee açılıyor bizde ama dehşetle izliyorum sürekli yerli yersiz gülen çocuğu, ninesinin abartılı cırlak titrek konuşmasını vs vs vs…

    Beğen

     
    • ouzelf

      14 Mart 2012 at 13:33

      Beni kurtaran son dönemde yumurcak tv’de yayınlamaya başlayan şu faliyetçi adamın programı oldu. Gerçi sabahın 08.30’un da yatağın içinde, elimde makas, yapıştırıcı halimi düşününce ne kadar kurtarıcı olduğu konusunda şüphe duymaya başladım.
      Hayat bunca güzelken gazete, haber açtığım anlarda yüzüme inen tokatla içimde büyümesini istemediğim duygular tazeleniyor ya, ona katlanamıyorum be Guguk Kuşu. Ama her şeye rağmen, çocuklarımız için güzel bir dünya diliyorsak bir arada ve ayakta kalmalıyız? Bunları düşününce de Pepee vız gelip tırıs gidiyor ( vız-tırıs ne demekse ), değil mi? Esen kal…

      Beğen

       
  3. Anonim

    15 Mart 2012 at 10:27

    Pepe Türk çocukları için bir büyük fiyasko bence.Allahtan benim oğlum seyretmiyor.Ama çocuğu seyreden bir arkadaşım, çocuğunun olaylara tepkileri değişmeye başlayınca harekete geçmiş.

    Demans tanımlamalarından bana da uyanlar var .Ne yapmalı acaba?

    Beğen

     
    • ouzelf

      15 Mart 2012 at 17:58

      Pepee çizgi filmi, bizim hayatımızdan da oğlumun ”küsmek” kelimesini daha doğrusu anlamını öğrendiği gün çıktı. Benim ızdırap dolu sabahlarımda sona ermiş oldu.
      Demansa gelince, geçmişte yapılan, yaşananları unutmamak için çaba göstermemiz gerektiğine inanıyorum o kadar. Yoksa günümüzde maalesef bir çok belirtisi çoğumuzda baş gösteriyor. Kısacası ”Unutmamak” lazım!
      Sevgiler…

      Beğen

       

Yorum bırakın